A panorámafotózást könnyíti meg a robotkar

Széles Csongor, 2007. február 12. 12:24
A Gigapan a Carnegue Mellon egyetemmel és a NASA Ames Intelligent Robot Gouppal közösen kifejlesztett kiegészítőt mutatott be, amely nagymértékben megkönnyíti a több képből összeállított panorámafotózást. A készülék a szoftverrel együtt 2007 márciusától lesz megrendelhető, ára valószínűleg 200 dollár lesz.
A megrendelés részletei, valamint a barkácsolóbb kedvűek számára létrehozott "csináld magad" utasítások a jövő hónap elején felkerülnek a Gigapan weboldalára. A prototípus, valamint annak számítógépes modellje nem valószínű, hogy használható lesz a digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel, és egyelőre arról sincs információnk, hogy lesz-e külön DSLR-re tervezett kiegészítő.

A Gigapan robotkarral készített felvételeket itt nézhetjük meg.




DSLR alternatíva

Ehhez hasonló (ám jóval nagyobb felszereltségű) kizárólag DSLR fényképezőgépekre tervezett alternatíva a PanoMachine. A termék feltalálója és gyártója, a Gildas Le Lostec hangsúlyozza, hogy a 2,2-es modellel már alig 500 dollárért 4 másodperc alatt 360°-os panorámafotókat is készíthetünk. A PanoMachine nemcsak DSLR gépekkel párosítva igazán kreatívan kezelhető, külső vágóprogram segítségével például több száz képből összevágott mozgókép is létrehozható. A készülék a Canon EOS 300D, 350D, valamint a Nikon D70, D70s, D50 infra távkioldóit is támogatja.