Távolsági pénzátutalás mobiltelefonon

Milkovits Gábor, 2007. február 12. 21:54
Egyes bankok és mobilszolgáltatók egy olyan konstrukció létrehozását tervezik, amelynek keretében a felhasználók mobiltelefon segítségével utalhatnának készpénzt egyik országból a másikba.
A megoldásra elsősorban azért lehet szükség, mert miközben emberek százmilliói dolgoznak távol otthonuktól, a nemzetközi készpénztovábbítás költségei igen magasak. Az IMF adatai alapján például 200 dollár elküldése Amerikából külföldre 15-26 dollár közötti összegbe kerül. A bankszámla viszont nem lehet az egyedüli alternatíva, amit jól mutat, hogy miközben alig 1 milliárd ember rendelkezik ilyennel világszerte, addig a mobiltelefonos előfizetők száma megközelíti a 3 milliárdot. Az IMF adatai alapján 750 millióan kapnak rendszeresen nemzetközi készpénzutalványokat világszerte.

A mostani terv értelmében a mobiltelefonos előfizetők egyenlegük feltöltéséhez hasonló módon, például feltöltő-kártyával pénzt töltenének mobiljukra, amit aztán sms formájában egy másik országban élő személynek, mondjuk családtagjuknak továbbítanának, aki saját szolgáltatójától vehetné föl az összeget készpénzben. Az ötlet mögött világszerte 19 mobilszolgáltató, köztük a Vodafone és a Telecom Italia sorakozott fel, összesen mintegy 600 millió előfizetővel. A bankszámla nélküli nemzetközi készpénzátutalást leegyszerűsítő és olcsóbbá tevő elképzelést a GSM Szövetség is aktívan támogatja, és a fejlődő országok mobilszolgáltatói is üdvözlik. India például a mobilpiac látványos bővülése mellett a legnagyobb, 10%-ot is meghaladó fogadója a határain túlról érkező készpénzutalványoknak.

A GSM Szövetség becslése szerint az új eljárás gyökeresen felfuttathatja a piacot: a nemzetközi készpénzátutalások száma 750 millióról 1,5 milliárdra, az átutalt összeg nagysága pedig 230 milliárdról több mint 1 billió dollárra nőhet 5 éven belül. Mindez persze a mobilszolgáltatóknak és a készülékgyártóknak sem jönne rosszul.