Új, szabadabb DRM megoldás a Microsofttól

Milkovits Gábor, 2007. február 12. 23:08
A Microsoft egy újfajta, kifejezetten mobilkészülékekre szabott, és az eddigieknél kötetlenebb digitális másolásvédelmi megoldást mutatott be a barcelonai 3GSM kongresszuson.
A „PlayReady” névre keresztelt szoftver a redmondi óriás eddigi DRM platformjainál jóval nagyobb szabadságot kínál mind a felhasználóknak, mind a szolgáltatóknak, remélhetőleg az új idők szelét jelezve.

Chadd Knowlton, a Microsoft illetékese ugyanis a kiállításon elmondta, hogy a „PlayReady” zenefájlok egy adott felhasználónak egyszerre vagy egymás után több, a szolgáltató által meghatározott számú és fajtájú készülékére lesznek letölthetők, platformtól függetlenül, több alkalommal is. Az ismertetett elképzelés szerint a felhasználó egy „domain” alatt regisztráltathatná a család több mp3 lejátszóját, PC-jét és mobiltelefonját, amelyekre szabadon többször is átvihetők lennének az egyszer már megvásárolt zeneszámok. Miután a „PlayReady” nem integráns része a Windows Mobile 6-nak, a fájlok akár Symbian rendszerű mobiltelefonon is futnának. A Microsoft máris megnyerte magának partnerül a Verizon, a Telefonica és az O2 mobilszolgáltatókat.

Az utóbbi hónapokban némi elmozdulás látszik körvonalazódni a zeneipar álláspontjában, miután egyre több szereplő kezdi belátni az eddigi DRM gyakorlat életképtelenségét. Az EMI például rövidesen mindenfajta másolásvédelem nélküli digitális zenéket (is) kezd el forgalmazni az interneten, Steve Jobs, az iTunes-t üzemeltető Apple vezérigazgatója pedig nemrég a DRM teljes elvetésére szólította fel az iparágat.