Megkezdődik a szuperolcsó laptopok szállítása

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 13. 22:01
Az alig 100 dollár fölötti összegért beszerezhető, a szegényebb országokba szánt különleges laptopok végre a valóságban is megjelennek, 150 milliós értékesítést terveznek.
A laptop kisebb tételben hivatalosan 150 dollárba kerül, de a milliós megrendelések esetén elérheti, sőt alulmúlhatja a 100 dolláros árat. Az első készülékek, egy kisebb 2500 darabos szállítmány egy tesztcsomag lesz. Ezeket a gépeket kipróbálásra küldik Brazíliába, Líbiába, Pakisztánba, Ruandába, Tájföldre és Uruguayba. Szintén a listán található Etiópia és a palesztin ellenőrzésű területek egy része, de itt még nem született konkrét megállapodás. A 2500 tesztgép a nyáron leszállítandó 5 millió készüléket előzi meg.

A kis masina rengeteg igazi újdonságot vonultat fel. Szupertakarékos, nappal is rendkívül jól látható kijelzővel rendelkezik, így akár 2 watton elfut, ráadásul külső áramforrás nélkül is üzemképes a beépített áramfejlesztőnek köszönhetően. A kar egypercnyi tekerésével nagyjából 10 perces üzemidőt biztosít a felhasználónak, aki rögtön Wi-Fi kapcsolatba léphet a többi mini-laptop tulajdonossal. További újítás, amiről ma még a félmilliós laptop tulajdonosok is csak álmodoznak, nincs nagy helyet foglaló, energiazabáló és sérülékeny merevlemez, helyét teljesen flash memória vette át. A nem is olyan messzi 2010-re a szakértők reálisnak tartják 150 millió ilyen készülék értékesítését.