Energiacímkét a tévére

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 14. 10:16
Civil szervezetek nyomására Németországban több nagy áruházlánc elhatározta, hogy ellátja a televíziókészülékeket az áramfogyasztásról tájékoztató címkével.
Német környezetvédő és fogyasztóvédelmi szervezetek részletes tájékoztatást várnak el a kereskedőktől a szórakoztatóelektronikai termékek energiaigényéről. Szerintük ez az adat ugyanolyan fontos, mint a háztartási gépek esetében, amelyek fogyasztásáról a forgalmazó az úgynevezett energiacímkén köteles tájékoztatni a vásárlót.

A Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (Német Környezetvédelmi Szövetség - BUND) számításai szerint például a televíziókészülékek tíz évre becsült élettartamuk során (a németországi árak mellett) 150-1000 euró (38- 253 000 forint) közötti értékben fogyasztanak áramot, korántsem mindegy tehát, hogy a vásárló milyen készüléket választ.

A szervezetek javaslatára Németországban több, Magyarországon is a piacvezetők közé tartozó áruházlánc nemsokára a televíziókészülékek energiaigényéről is tájékoztatja a vásárlókat. "Minden lépést üdvözlünk, amely nagyobb átláthatósághoz vezet az elektronikai termékek piacán" - mondta a Günter Hörmann, a hamburgi fogyasztóvédelmi központ munkatársa a Die Welt című napilap honlapján kedden megjelent cikk szerint.

Az energiafelhasználási adatokat tartalmazó energiacímkét egyébként az Európai Unió összes tagállamában kötelező felaggatni az úgynevezett fehér árura, azaz a háztartási gépekre. Az ilyen berendezések energiafogyasztása kimagaslóan magas, a fogyasztót ezért tájékoztatni kell, hogy a címkéket összehasonlítva ki tudja választani a számára legmegfelelőbb terméket.

A szórakoztatóelektronikai termékekre a szabály még nem vonatkozik. A német fogyasztóvédők éppen ezért a szabályozás felülvizsgálatát sürgetik.