Melyik ISO a jó ISO?

Széles Csongor, 2007. február 14. 12:15
Milyen ISO értékeket válasszunk? Az ISO értékek megváltoztatásával a fényképezőgépünk szenzorának a fényre való érzékenységét változtatjuk meg. Minél kisseb az ISO értéke, annál kevésbé érzékeny a fényre a szenzor, ennek megfelelően pedig minél nagyobb az ISO értéke, annál kevesebb fényre lesz szüksége a szenzornak a kép megalkotásához.
Az ISO érték módosítása akkor jön kapóra, amikor különböző fényviszonyok között fotózunk, vagyis amikor kevés a fény és nem vakuzhatunk, akkor kell magasabb ISO-t választani. Ez mind szép és jó, de mindennek ára is van: a magasabb ISO-nak köszönhetően a képzaj is megnő, szemcsésedik a kép. A képzajt fényképezőgépünk monitorján valószínűleg nem fogjuk látni, de miután a számítógépre másoltuk a fényképeket, rögtön szembetűnik. Az alábbi két kép az ISO értékeket leszámítva azonos beállítással készült. Figyeljük meg a magasabb ISO érték mellett fellépő zajosodást.



Ha minőségre vágyunk, szóba sem jöhetnek a zajos, elkent felvételek. Egyértelműbb nem is lehet a megoldás: a zajosodás elkerülésére így a lehető legalacsonyabb ISO értékekkel kell fotóznunk. Természetesen gyenge fényben ezt a legtöbbször nem tehetjük meg - hacsak nincs nálunk állvány.

Felsoroltunk néhány kérdést, amit az amatőr fotósnak meg kell kérdeznie magától, mielőtt az ISO-beállításokhoz nyúlna:


Ne felejtsük el, hogy az ISO-t csak manuális vagy félmanuális módban állíthatjuk, ha Auto álláson hagyjuk a fényképezőgépet, akkor a fényképezőgép egyedül dönt az optimális expozíció felől, ami nem minden esetben hozza meg a kívánt eredményt.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a fényképezés előtt nem ellenőrzik a gépen beállított ISO értéket, és csalódottan veszik észre, hogy szarvashibát követtek el. Nincs annál rosszabb érzés, mint észrevenni, hogy két óra alatt összefotózott anyag használhatatlan, mert a vélt ISO 100 helyett ISO 1600-zal fényképeztünk.

Az a cél, hogy ösztönössé váljon bennünk a fényképezőgép beállításainak ellenőrzése. A fényképezés befejeztével állítsuk vissza ISO 100-ra a gépet. Így nem érhet kellemetlen meglepetés!