Ingenico: Bluetooth alapú POS kártyaolvasó

Kovács Attila, 2007. február 14. 15:41
A francia Ingenico vezető bankkártya-technológiai vállalat piacra dobta vezeték nélküli, bluetoothon keresztül kommunikáló POS (kártya elfogadó) terminálját. A világújdonság hazai certifikációja a közelmúltban befejeződött, így már nincs akadálya a hazai forgalmazásnak.
Egy bankfüggetlen hazai bankkártyacég, a GBC a közelmúltban fejezte be az Ingenico világújdonsága, a Bluetooth szabványon kommunikáló 7780-as szériájú Ingenico POS terminál sikeres certifikációját. Így az új eszköz itthon is elterjedhet a különböző vendéglátó-ipari egységekben, és mindenütt, ahol a „kártyás asztali fizetésnek” mint szolgáltatásnak jelentősége van. Bár a cégnek már van más szabványokon (wifi stb.) kommunikáló vezeték nélküli POS terminálja, a Bluetooth egyszerűsége, könnyű üzemeltetése és biztonsága mégis alapvetően változtatta meg a kártyás fizetés lehetőségeit.

Az új eszköz természetesen nem azt a 10 méter hatótávolságú Bluetooth egységet használja, amit mobiltelefonjaink. A szabvány ugyan hasonló, de a hatótáv a 7780-as esetén 200 méter, tehát a kereskedelmi egység legtávolabbi pontját is lefedi. Az újdonság további előnye, hogy egyetlen bázisállomáshoz akár hét POS berendezés kapcsolódhat, tehát adott esetben minden pincérnek saját POS terminálja lehet, így a vevőt vagy vendéget nem kell várakoztatni. A 7780-as természetesen megbirkózik minden létező kártyaszabvánnyal, így a mágnescsíkos azonosítás mellett az összes chipkártyát is kezeli.