Újságcikkek eltávolítására és kártérítésre kötelezték a Google-t

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 14. 20:34
Egy belga bíróság jogerősen kötelezte a keresőóriást egyes újságcikkek eltávolítására és napi 32 ezer dolláros pénzbüntetés megfizetésére, a döntés komoly jogi problémákat hozott a felszínre.
A belga bíróság német és francia nyelvű belgiumi újságcikkek a Google adatbázisából történő eltávolítására köztelezte, és ennek elmulasztása esetére napi 32 500 dolláros bírságot helyezett kilátásba. A jogvédett anyagok a Google News és a kereső oldalain váltak elérhetővé, így megkárosította az előfizetéses kiadványokat. A mostani jogerős döntés előtt már szeptemberben elítélte ugyanez a bíróság a Google-t, a tiltást helybenhagyták, de az akkor a felperes kérésére megállapított napi 1,3 millió dolláros rendkívül magas összeget jócskán lecsökkentették, gyakorlatilag a negyedére.

Az ügy érdekessége, hogy a Google rettentő jogi gépezetének sem sikerült fordítani az eredeti ítéleten, másrészt nagy kérdés, mindez hogyan hat ki az internet jövőbeli képére. Az egyik probléma, hogy a döntés teljesen jogerős, ám a belga törvények nem terjednek ki az Egyesült Államok területére, így akár el is lehetne bagatellizálni a történteket. A másik szempontból nézve az eseményeket, Belgium az Európai Unió tagja, így a helyi bíróság ítélete precedensértékű. Amennyiben a többi tagállam is hasonlóképpen értékeli a helyzetet, akkor immáron gyorsabb lefolyású perek sora kezdődhet meg, várhatóan szintén tiltást tartalmazó eredménnyel. Márpedig ez már nem elszigetelt eset lenne, hanem a 250 milliós közösség fellépése, ami jelentősen csökkentheti a Google keresési potenciálját.