Olcsóbb Blu-ray DVD-felvevők a Sharp technológiájával

Milkovits Gábor, 2007. február 15. 22:03
A Sharp egy olyan Blu-ray DVD-felvevőt tervez forgalomba hozni Japánban, amely a beépített tv-tuner mellőzésével olcsóbb tud lenni a többi terméknél.
A Sharp ötletének lényege, hogy a megfelelő összeköttetés révén a modern HDTV-k tunerét használja a tévécsatornák adásainak vételére, illetve azok rögzítéséhez. A Sharp konkrétan a saját Aquos LCD tévéin található iLink porton keresztül történő csatlakoztatáshoz tervezte BD-HP1 nevű Blu-ray rekorderét, amely hivatalosan „lejátszó rögzítési képességgel”. A gyártó arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a készülék más televíziókkal is képes-e ily módon együttműködni, illetve adásaikat rögzíteni. Az azonban nyilvánvaló, hogy a Blu-ray készülékek rendre drágábbak a konkurens HD DVD termékeknél, így az árakat csökkentő lépések jól jöhetnek a piaci versenyben.

A Sharp március végén tervezi Japánban piacra dobni a BD-HP1-et, 150 ezer jenes (241 ezer Ft) áron. A legtöbb asztali Blu-ray felvevő ára 180 ezer jen (kb. 290 ezer Ft) körül van jelenleg. A készülék 25 GB-os BD-RE lemezekre tud felvenni, amelyek 2 órányi HD, vagy 6 órányi normál felbontású mozgóképet tudnak tárolni.