Civilszervezet bírálja a Viacomot az MTV-anyagok miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 15. 22:20
Az egyik leghíresebb elektronikus jogvédelmi szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) élesen bírálta a Viacomot a zenei videók YouTube-ról történt eltávolítása miatt, szerintük az óriáscég tévesen ítéli meg a helyzetet.
A többek között az MTV felvételeit birtokló Viacom kéthéttel ezelőtt 100 ezer felvétel eltávolítását követelte a YouTube-tól, miután a két cégnek féléves tárgyalássorozat után sem sikerült megállapodni azok felhasználásáról.

Az EFF szerint a Viacom tévesen ítéli meg a zenei anyagok terjedésének módját, de ha ezt nem vesszük bele a képbe, akkor is akadnak ártatlan áldozatai a törléssorozatnak. Ezek közé tartoznak sajáttulajdonú felvételek, például egy vacsorázó társaságról, vagy egy sportolóról készült dokumentumfilm bemutatója, ezek nyilvánvalóan nem köthetők a médiakonglomerátumhoz.

Az EFF jogászai bírósági lépéseket sem tartanak kizártnak, és megkérdőjelezhetőnek tartja az eljárást a Harward internetjoggal foglalkozó vezető professzora, John Palfrey is.

Az EFF egyébként nem a YouTube-ot támadja, inkább a vállalati és személyes érdekeket állítja szembe. A törlés után ugyanis egy olyan üzenet jelenik meg a videó helyén, mely arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a feltöltő személy jogellenesen használta fel mások szellemi tulajdonát. Egy 25 éve alkotó független filmes szerint, akinek munkáját szintén törölték, ez jó hírének csorbítása. A kérdés tehát az, hogy a vállalati érdekek mennyivel feljebbvalók az egyéni felhasználó érdekeinél. A kérdés hátterében természetesen a pénz áll, a Viacom saját letöltőszolgáltatást kíván indítani a YouTube-hoz hasonló belinkelhető videókkal, így a reklámok után járó összeg teljes egészében hozzá folyna be.