Kirajzolódik a Nokia Siemens Networks portfoliója

Kovács Attila, 2007. február 17. 09:06
A héten tartott barcelonai 3GSM World Congressen Mika Vehviläinen, a leendő Nokia Siemens Networks (NSN) közös vállalat kijelölt műveleti vezetője (COO) ismertette a tervezett termékportfóliót. A két vállalat eltökélt szándéka, hogy az ipar egyik vezető vállalatát hozzák létre, amely képes kielégíteni a konvergens távközlési ipar ügyfeleinek igényeit. A leendő ügyfelek számára is stratégiailag kulcsfontosságú a tervezett széles portfólió lesz az, amely lefedi mind a fix, mind a mobilhálózati piaci igényeket. Ennek a növekvő szolgáltatási piacon való markáns jelenlétben, a nagyon erőteljes k+f gárdában és a hatalmas globális installált bázisban is kifejezésre kell jutnia.
A portfoliójavaslat lefedi az NSN leendő hat üzleti egységét: Radio Access, Service Core and Applications, Operation Support Systems, Broadband Access, IP/Transport, and Services. A terv kiemelt pontjai:

A GSM/EDGE rádiótechnika és a WCDMA/HSPA Node B állomások változtatás nélkül folytatódó fejlesztése (figyelemmel a Nokia és a Siemens egyenként is nagy installált bázisára); továbbá migráció egy közös Radio Network Controller (RNC) irányába, mely mindkét installált bázist kiszolgálja. Ezt az erős rádiós portfóliót egészítik ki a Nokia mobil WiMAX és a Siemens fix WiMAX megoldásai.

Egyetlen, vezető megoldás a következőkre: IP Multimedia Subsystem (IMS), mobil és fix  softswitchek, Media Gateways (MGW), Push-to-Talk over Cellular (PoC), Intelligens Hálózatok (IN), Packet Core, Mobile TV (DVB-H) és  IPTV, valamint egységes számlázási rendszer (Converged Charging) és egyéb megoldások.

Migrációs egy közös mikrohullámú transzporthálózati megoldás és egyetlen IP DSLAM megoldás felé, miközben változatlanul megmarad minden egyéb meglévő IP/transzport és szélessávú elérési termék.

Egyetlen összefogó („ernyő-”) megoldás konvergens és vegyes szállítójú hálózatok menedzsmentjére, beleértve a hiba-, teljesítmény- és konfiguráció-menedzsmentet; a Nokia NetAct platform alapján.

Globális szervizhálózat több mint 300 fix és 300 mobilügyfél kiszolgálására a világ több mint 100 országában.

Ez a terv a Nokia és a Siemens szakértőinek javaslatai, valamint ügyfelektől kapott „visszacsatolások” alapján jött létre, amelyek erős késztetést is kifejeznek a platformok harmonizálására, az egyre keményebb piacokon elengedhetetlen költséghatékonyság érdekében.

A bejelentéssel egyidejűleg megkezdődnek az egyeztetések az ügyfelekkel és az alkalmazottak képviselőivel. A következő hónapok célja, hogy ezek során olyan portfólió alakuljon ki, amelyben teljes mértékben érvényesül a Nokia és a Siemens mobilkommunikációs ereje, valamint a Siemens fixhálózati szakértelme. A fúzió lezárását 2007 első negyedére tervezik, függően persze a korábban nyilvánosságra hozott lezárási feltételektől.

A Nokia és a Siemens Networks együttműködést kezdeményez a NEC céggel a WCDMA rádióhálózatok területén. Az erről szóló emlékeztetőt a barcelonai 3GSM World Congressen írták alá. Az együttműködés tárgya, hogy folytatódik a Siemens Networks (SN) és a NEC Corporation WCDMA-bázisállomásokból és rádióshálózat-vezérlőkből (RNC) álló installált bázisának közös támogatása és fejlesztése. Ez logikus és folytonos továbbvitele a SN és NEC sikeres együttműködésének, melyet Mobisphere nevű vegyes vállalatuk révén végeztek eddig. A várakozások szerint a Mobisphere a NEC és a Nokia Siemens Networks (NSN) vegyes vállalata lesz utóbbi megalakulása után. A Nokia, az SN és a NEC abban is megállapodtak,  hogy együttműködnek a 3G/WCDMA területen folytatott üzleti tevékenységük fokozásában, valamint tovább vizsgálják az együttműködés lehetőségeit a 3G-n túli területeken (pl. LTE) is. Mindezek célja idevágó termékajánlatuk erősítése, hogy ez által a mobilszolgáltatók számára a legjobb minőségű, legnagyobb teljesítményű és optimális költséghatékonyságú hálózatokat kínálhassák.