Siketnéma jelbeszéd videotelefonon, alacsony sávszélességen

Milkovits Gábor, 2007. február 17. 20:10
Amerikai tudósok olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek segítségével a siketek a jövőben élőben kommunikálhatnak jelbeszéddel, videótelefonálásra alkalmas mobilkészülékeken, drága 3G telefonok és szolgáltatások használata nélkül is.
A Washingtoni Egyetemen dolgozó Richard Ladner professzor által kifejlesztett eljárás lényege, hogy csupán a jelelő személy kezének, karjának és arcának mozgását közvetíti nagyobb sebességgel, ily módon jelentős sávszélességet takarítva meg. Ezen belül a mozgókép csak az arcot mutatja nagyobb részletességgel, mivel a kéz és a karok mozgása kisebb felbontás mellett is viszonylag jól követhető. A technológia további előnye, hogy az alacsonyabb szükséges sávszélesség mellett energiatakarékosabb is a jelenlegi mobil mozgókép-továbbítási módszereknél, ami igen fontos szempont a mobiltelefonok esetében. Ladner professzor és csapatának rendszere már 10-20 kilobit/s-os adatátviteli sebesség mellett is megbízhatóan működik, a legtöbb hagyományos mobilhálózat pedig gyorsabb ennél.

A kutatócsoport már tárgyalásokba is bocsátkozott készülékgyártókkal és mobilszolgáltatókkal a technológia alkalmazásáról, erről azonban konkrétumokat egyelőre nem árultak el. Ladner professzor csupán annyit mondott, hogy a rendszer megérett a gyakorlatba való átültetésre.