Elhunyt a távirányító feltalálója

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 18. 19:12
Rober Adler, aki csapatával megalkotta ez első igazi, vezeték nélküli távirányítót, 93 éves korában elhunyt.
Az először természetesen a televíziók számára megtervezett eszköz alapvető változásokat indított el az otthoni készülékek kezelésében, gondoljunk csak arra, hogy az Apple asztali gépeihez ma már automatikusan jár egy ilyen eszköz. A találmány jelentőségét a szórakoztatóipar is felismerte, nem véletlen, hogy Adler 1997-ben Emmy-díjat kapott tevékenységéért.

Az 1913-ban született feltaláló összesen 180 találmányt nyújtott be a szabadalmi hivatalhoz, a legutolsót alig kéthete, február elsején. Érdekesség, hogy a távirányító feltalálásának idején, az 50-es években a Zenith Electronics számára dolgozó Adler eredetileg nem fényalapú megoldást választott. Az alapmodell ultrahangok segítségével kommunikált a televízióba épített tunerrel, mely megoldotta a vezérlést.

A találmány iránti igényt jól jellemzi, hogy bombasztikus néven jelentek meg elődjei, mint például a Flashmatic, ám Adler megoldása nem igényelt kábelt és nem volt érzékeny az interferenciára. Az első vezeték nélküli távirányító a hangzatos Zenith Space Command névre hallgatott.