Szemet vetett a Telecom Italiára a spanyol Telefónica

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 19. 09:08
A spanyol Telefónica vezére, Cesar Alierta a Wirtschaftswoche német lap vállalati belső körökre hivatkozó értesülése szerint többségi részesedés megszerzésére törekszik a Telecom Italiában. A jelenleg még vita tárgyát képező 18 százalékos pakettvásárlás csak az első lépés lenne ebbe az irányba. A vásárláshoz szükséges összeget a holland Endemol tévé produkciós cég 75 százalékos részesedésével teremtené elő a spanyol távközlési vállalat.
A Pirelli & C SpA (PC.MI) és a Telefónica a héten korábban megerősítette: tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Telefónica kisebbségi részt vásárolna a Telecom Italia anyacégében, a Holding Olimpiában. A Pirellinek 80 százalékos része van az Olimpiában, amely ugyanakkor a Telecom Italia vezető részvényese, 18 százalékos részvénypakettel.

Az olasz Il Sole 24 Ore lap úgy tudja, hogy a spanyol cég kétmilliárd eurót ajánlott fel a Pirellinek egy 30 százalékos Holding Olimpia pakettért. Az Olimpia egy meg nem nevezett olasz konzorcium, a France Télécom, a TeliaSonera, az indiai Hinduja csoport, valamint az orosz Sistema  érdeklődését is felkeltette.


Február eleje óta harmadik lehetőségként egy új mobilszolgáltató áll a szlovák előfizetők rendelkezésére, a Telefónica O2 Slovakia, a spanyol Telefónica leányvállalata. A szolgáltatás üzembe helyezése zökkenőmentesen megtörtént. A társaság saját bevallása szerint mintegy félmillió ügyféllel rendelkezik.

Az O2 december óta toborozza átfogó reklámkampány keretében főként olcsó áraival az előfizetőket. A Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Mobile Slovakia és francia konkurense az Orange 2006 végén együttesen 4,7 millió előfizetővel rendelkezett az 5,4 milliós lakosság körében. A Telefónica O2 nem épített ki saját hálózatot, hanem a T-Mobile Slovakia hálózatát bérli még a jövő évig.

Szlovák szakértők szerint még nem teljesen biztos, hogy az O2 megtarthatja-e 2006 augusztusában szerzett licencét. A magasabb ajánlat ellenére kiesett Mobilkom Austria és a cseh-szlovák B Four csoport ugyanis bírósági keresetben támadta meg a döntést állítólagos eljárási manipulációkra hivatkozva. Január közepén a pozsonyi ügyészség vizsgálatot indított a kiírási eljárás folyamán elkövetett törvénysértések gyanúja miatt.