6,4 megapixeles, nagy sebességű CMOS szenzor a Sonytól

Széles Csongor, 2007. február 19. 12:22
A Sony bemutatta az IMX017CQE kódnévre hallgató 9,1 mm átmérőjű, 6,4 megapixeles felbontást (2921x2184) nyújtó CMOS típusú képérzékelőjét, amely ráadásul szenzációsan gyors is: teljes felbontáson 60 képkocka/másodperc sebességgel képes rögzíteni a képeket. Ez a hír nagyon fontos, hisz az új képérzékelő eltünteti a videózás és fényképezés határait, amit eddig egyik gyártó sem valósított meg ilyen kompakt méretek mellett.
Kisebb felbontáson a Sony új CMOS szenzora akár 300 képkockát is rögzít másodpercenként. A képérzékelő kialakításának köszönhetően teljes felbontású állóképet rögzíthetünk videofelvétel közben framekiesés veszélye nélkül.

A Sony új képérzékelője főleg olyan területeken válik majd sikeressé, ahol szinte ugyanabban a pillanatban van szükség mozgó- és állóképre, de nem csak a speciális kutatásokat végző tudósok, hanem a mindennapi felhasználó is jól jár, hiszen videofilmje bármely képkockáját jó minőségben papírra is nyomtathatja.

A képérzékelő 12 bites analóg-digitális konvertert kapott, és az ultragyors 12 bites párhuzamos LVDS kimeneti interfészt, amely 432 MHz sebességű adatátvitelt biztosít, ennek köszönhető a páratlan, 60 képkocka/másodperc sebesség. Ezen túl a Sony IMX017CQE kétféle áramellátást is támogat: 3,0V analóg, 1,8V digitális.

Az új szenzor viszonylag kis pixelmérettel rendelkezik (2,5 mikron), ez tette lehetővé szerény méreteit. A túlzott méretcsökkentés általában képzajosodást szokott eredményezni, sajnos nem áll módunkban tesztfotókkal szolgálni, de izgatottan és kíváncsian várjuk a szenzorral készített fényképezőgépeket és tesztképeket.