Akár 40%-kal csökkenti flashmemória-árait a SanDisk

Milkovits Gábor, 2007. február 19. 19:07
A SanDisk bejelentette, hogy a NAND flash komponensek jelentős árzuhanása miatt 30-40%-os mértékben csökkenti saját flashmemória-termékeinek árát.
Hivatalos adatok szerint csak az elmúlt 2 hónapban 50%-kal lettek olcsóbbak a különböző formátumú memóriakártyák és USB flash drive-ok alapját képező NAND memóriamodulok a világpiacon, részben a túltermelésnek, részben pedig a vártnál alacsonyabb első negyedévi keresletnek köszönhetően. Ennek következtében a végtermékek árai is az eddig jósoltnál gyorsabb ütemben csökkennek, a SanDisk pedig pontosan ezzel összhangban tette meg mostani bejelentését, amelynek célja elsősorban piaci részesedésének megőrzése. A 30-40%-os árleszállításnak nyilvánvalóan örülnek majd a fogyasztók, hosszabb távon pedig hozzájárulhat a flashmemória versenyképességének növekedéséhez a merevlemezekkel szemben.

A gyártók, köztük a SanDisk, középtávon kénytelenek megszorító intézkedésekkel élni, annak ellenére, hogy az év második felére felélénkülő kereslettel számolnak az ágazatban. Ennek részeként a vállalattól mintegy 250 dolgozót terveznek elbocsátani, a fizetéseket befagyasztják, a vezetők béreit pedig átmenetileg 10-15%-kal csökkentik.