14 milliárd újévi sms Kínában

Milkovits Gábor, 2007. február 19. 21:30
A kínai mobilszolgáltatók becslése szerint idén 14 milliárd sms-t küldenek majd egymásnak a holdújév alkalmából a világ legnépesebb országának lakói.
Minderről a hivatalos kínai állami Xinhua hírügynökség számolt be, hozzátéve, hogy a tavaly ilyenkor továbbított szöveges üzenetek száma 8 nap alatt 12,6 milliárd volt, vagyis idén legalább 1,4 milliárddal többre számítanak. Nem alaptalanul, hiszen eközben a mobiltelefonos előfizetések száma 400 millióról 460 millióra nőtt az országban. Figyelemreméltó, hogy 2006-ban, csakúgy mint az idei becslés szerint, több mint 30 üzenet jut egy mobilra, ami azt mutatja, hogy a kínaiak meglehetősen buzgón sms-eznek az ünnepi időszakban.

A Xinhua egész éves adatai szerint a kínai felhasználók tavaly összesen 430 milliárd sms-t küldtek, ami közel 2,5 milliárd forintnak megfelelő bevételt hozott a mobiltelefonos társaságoknak. 2007-re töretlen gyarapodást jósolnak, ami jól egybecseng a most kezdődő kínai Disznó Évének jelképrendszerével, mivel az hagyományosan bőséget jelent az elkövetkező 12 hónapra.