Google merevlemezteszt váratlan eredménnyel

Milkovits Gábor, 2007. február 19. 19:54
A Google felmérést végzett a cégnél használt mintegy 100 ezer merevlemezes meghajtó működésével és meghibásodásaival kapcsolatban, és arra a meglepő eredményre jutott, hogy az esetek viszonylag ritkán függenek össze a gyakori használattal.
Széles körben elterjedt vélekedés, hogy a merevlemezes meghajtók a nagy igénybevétel, illetve a magas hőmérséklet következtében a leginkább hajlamosak a meghibásodásra. A Google tesztje azonban ennek részben éppen ellentmondó eredményekre jutott, egyrészt ugyanis azt találták, hogy a mindennap használt eszközök kevesebbszer romlottak el, mint a csak ritkán igénybe vettek, másrészt pedig a kifejezetten erős hőhatásoktól eltekintve éppen az alacsony hőmérsékletek kedveztek legkevésbé a winchestereknek. Az első jelenség oka szakemberek szerint az lehet, hogy a mindennapos használat során hamarabb jön elő a merevlemezes meghajtó hibája, így amelyik már átesett ezen a kezdeti perióduson, jó ideig megbízhatóan üzemel. A ritkán használt, de hibára hajlamos példányok viszont csak később adják be a kulcsot.

Az eddig általánosan igaznak vélt jelenségek csak a 3 évnél idősebb winchesterek esetében igazolódtak be, vagyis ezek azok, amelyek elkezdenek érzékenyek lenni a magasabb hőmérsékletekre, illetve a huzamosabb igénybevételre – vagy pedig a vadonatúj, de meghibásodásra hajlamos példányok. Az újabb eszközök vártnál nagyobb ellenálló képessége a meleggel szemben viszont szabadabb kezet adhat a mérnököknek a merevlemezes adattároló rendszerek üzemi hőmérsékletének beállításánál. A Google felmérése mindenképpen reprezentatívnak mondható, mivel a százezer winchester a legkülönbözőbb gyártóktól származott, a kisebb, 80 GB-os modellektől a 400 GB-os termékekig.