Mesterkurzusok: a Sun idén is folytatja az ingyenes szakemberképzést

forrás Prim Online, 2007. február 20. 14:14

A Sun Microsystems Kft. közzétette a „Mesterkurzus” néven tavaly elindított, ingyenes képzési kezdeményezésének az eredményeit, valamint bejelentette, hogy újabb mesterkurzus tanfolyamot hirdet Solaris üzemeltetői, valamint Java EE témákban. A cég a kurzus elvégzését követően, a tanfolyamot sikeresen elvégzők számára, legalább egy évig, a Sunnál vagy a Sun valamely partnervállalatánál munkalehetőséget biztosít.

Az első képzéseken az előzetes elképzeléseknek megfelelően 12-12 fő vett részt. A szakemberek mindegyike sikeresen elvégezte a nyolchetes tanfolyamot és azonnal munkába is állt. Többek között az Actiwise Consulting Kft., a NETvisor Kft., a Lufthansa Systems Hungária Kft., valamint a GIRO Zrt. biztosít számukra munkalehetőséget, a Sun ajánlása alapján.

„Az olyan kis- és közepes vállalatok számára, mint a GIRO Zrt., folyamatos kihívást jelent a belső szakmai utánpótlásuk biztosítása, ami elsősorban nem  anyagi, hanem inkább szakmai kérdés. Bonyolítja a helyzetet az IT iparágban általában, hogy a megszerzett tudás igen gyorsan elavul, más megközelítésben a tudás szinten tartásának nehézsége. Nem jelent garantált megoldást a normál munkaerőpiac, hiszen a munkaerő szakmai minőségének megítéléséhez csupán interjúk és az önéletrajzok állnak rendelkezésre. A belső képzések eredménye is kétséges, hiszen időközben kiderülhet a munkával kapcsolatos alkalmatlanság, illetve az, hogy a kiképzett munkaerő lehetőséget kap a minőségi váltáshoz más cégeknél. Ebbe a helyzetbe illeszkedik be mértani pontossággal a Mesterkurzus program, hiszen egyik oldalról, csökkenti a kiválasztás kockázatát, másrészt garantált, naprakész tudást ad és ráadásul, figyelembe véve a GIRO Zrt. és a Sun közötti szoros szakmai kapcsolatot, szinte azonnal, élesben be tud kapcsolódni a munkába a kurzuson képzett szakember. A GIRO Zrt. mind a fejlesztői, mind a rendszergazdai programban érintett volt és az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek.” – nyilatkozta Giesz István, a GIRO Zrt. vezérigazgató-helyettese.

„A Java EE képzés során a Java programozási nyelv mélyebb megismerésén túl, olyan, az üzleti életben is jól hasznosítható gyakorlati tudásra is szert lehetett tenni, mint a tervezési minták, Java fejlesztői környezet, valamint a szoftverfejlesztési módszertanok megismerése. Ezen, a vállalatok által megkövetelt, gyakorlati tudás birtokában  jelentősen egyszerűbbé válhat a munkaerőpiacon történő sikeres elhelyezkedés. A kurzus végén a Sun a munkahely kiválasztásánál a leendő munkáltató és a mi szempontjainkat is messzemenően figyelembe vette” – mondta el a kurzust sikeresen elvégző Szalai Róbert, aki jelenleg a NETvisor Kft.-nél dolgozik.

A Sun a pozitív piaci fogadtatásra, az ügyfeleitől, partnereitől, valamint a képzésen részt vett szakemberektől beérkező pozitív visszajelzésekre és tapasztalatokra építve, a tavalyihoz hasonló üzleti feltételekkel az idei évben is meghirdeti mesterkurzusait „Java Mesterkurzus 2”, valamint „Solaris Mesterkurzus 2” néven. Az ingyenes tanfolyamokon az idei évben is 12-12 fő vehet részt. A jelentkezések és tudásfelmérések már folynak, az újabb Solaris üzemeltetők és Java fejlesztők munkába állása május végére várható. Mindkét témában mind a munkát kereső szakemberek, mind az őket foglalkoztatni szándékozó munkaadók oldaláról nagy az érdeklődés.