Ötmillió dollárt követel az IBM-től a kirúgott netfüggő alkalmazott

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 20. 19:38
Egy volt IBM-alkalmazott ötmillió dollárra perelné a számítógépgyártót, mert pár évvel ezelőtt munkaidő alatt szexuális tartalmú csetszobákat látogatott, s ezért elbocsátották munkahelyéről.
Az 58 éves James Pacenza kijelentette, hogy a szexcsetoldalak látogatásával csupán poszttraumatikus stressz-szindrómáját próbálta kezelni. Elmondása szerint még a vietnami háború idején átélt szörnyű élmények örökre nyomot hagytak benne, minek következtében először szex-, később pedig internetfüggővé vált. Pacenza ügyvédje úgy véli, hogy akárcsak az alkohol- vagy kábítószergondokkal küszködő személyeknek, a netfüggő férfinak is segítséget kellett volna nyújtsanak a munkaadói, és kezeltetni kellett volna őt, mintsem elbocsátani.

Az IBM képviselői elmondták, hogy munkatársukat már hónapokkal a tényleges elbocsátás előtt figyelmeztették egy hasonló eset miatt, ezért jogosnak tartják a munkaviszony későbbi megszüntetését.

Abban az esetben, ha a bíróság indokoltnak véli a per elindítását, úgy az precedensértékkel bírhat a jövőben a munkahelyen történő magáncélú internethasználatot érintő ügyekben.