Kuba Linuxra vált

Milkovits Gábor, 2007. február 20. 20:03
A kubai kormány bejelentette, hogy kormányzati számítógépeinek operációs rendszerét Windowsról nyílt forráskódú szoftverre cseréli.
Mindezt Ramiro Valdes távközlési miniszter ismertette a sajtónak, némi sajátos retorikával fűszerezve. Egyrészt kiemelte, hogy azért sem bízik a Windowsban, mert a Microsoft szerinte korábban szorosan együttműködött az amerikai kormánnyal és a titkosszolgálatokkal. Emellett idézte, és a kubaiakra nézve hízelgőnek minősítette Bill Gates egy régebbi kijelentését, amelyben a Microsoft-vezér „modern kori kommunistaféléknek” nevezte a nyílt forráskódú szoftverek elkötelezett híveit. A helyszínen Richard Stallman, a Free Software Foundation alapítója is felszólalt. Álláspontja szerint a pénzért árusított szoftverek forgalmazói alapvető morális értékeket sértenek, mikor olyan cselekményekért akarják jogilag felelősségre vonni a felhasználókat, amelyek a számítógépek világában egyenértékűek az ételreceptek csereberélésével.

A kubai miniszter ideológiával teli beszéde ellenére valószínű, hogy az ország kormányszervei elsősorban a hosszú távú anyagi előnyök miatt szeretnének Linuxra váltani, csakúgy, mint a venezuelai, a kínai vagy a brazil adminisztráció, illetve egyes európai nagyvárosok önkormányzatai. A takarékosság kiemelten fontos szempont lehet egy olyan országban, ahol az informatikai infrastruktúra a gazdaság általános lerobbant állapotának megfelelően rossz. A most bejelentett intézkedések nem az elsők Kubában; a vámhatóság egy ideje már Linuxot használ, és a nyílt forráskódú szoftverrel üzemelő számítógépek száma országosan eléri a háromezret, szemben a két évvel ezelőtti hatszázzal. Eközben egyetemisták a Linux helyi, Nova elnevezésű verziójának fejlesztésén dolgoznak, amely a Gentoo Linux kódjain alapul.