Intel megoldás a laptopok túlhevülése ellen

Milkovits Gábor, 2007. február 21. 21:30
Az Intel egy olyan újfajta eljárást szabadalmaztatott, amely egy hőre színét változtató anyag és speciális szenzor segítségével figyelmeztetne a laptopok alkatrészeinek túlmelegedésére.
A technológia úgy működik, hogy az említett, közelebbről meg nem határozott anyag hőnek kitéve zöldről vörösre változtatja a színét, amit a beépített szenzor érzékel. Ennek hatására többféle, a túlmelegedést gátló mechanizmus léphet működésbe, a ventilátor bekapcsolásától kezdve a központi processzor teljesítményének ideiglenes csökkentéséig. Felmerülhet a kérdés, hogy a néhány drágább alaplapon már alkalmazott egyszerű hőmérő nem oldja-e meg ugyanilyen hatékonyan a feladatot – az Intel szerint nem, mivel az ő eljárásuk jóval pontosabb, ráadásul a teljes alaplap helyett képes a kritikus elemekre, vagyis a CPU-ra és a grafikus lapkára koncentrálni, így jobban hozzájárul azok optimális működéséhez.

A szabványosítás természetesen nem jelenti azt, hogy a technológia biztosan megjelenik a kereskedelmi forgalmazású termékekben a közeljövőben, az azonban nagyon valószínű, hogy hasonló ötletek tömegével lehet majd találkozni. Az újfajta, többmagos és a korábbiaknál energiatakarékosabb processzorok megjelenése ellenére ugyanis változatlanul komoly gond a túlhevülés, illetve a hordozható eszközök esetében a lapkák még mindig magas, és a teljesítménnyel párhuzamosan növekvő energiaigénye. Az akkumulátorok hibájából adódó tavalyi laptoptűzesetek és a milliós visszahívási akciók még inkább a problémára irányították a vásárlók és az iparág figyelmét.