IPTV és közösségi oldal egyben

Milkovits Gábor, 2007. február 21. 22:18
A Raketu Communications egy olyan internetes szolgáltatást indít, amely egy portálon igyekszik egyesíteni a mostanában legnépszerűbb online tartalmak, így az internetes tv, a VoIP telefonálás és a közösségi oldalak funkcióit.
Az egyelőre béta tesztverzióban elérhető Raketu TV előnye, hogy a felhasználók egy internetes tévécsatorna adásának nézése közben VoIP telefonon vagy azonnali üzenetek formájában meg is tárgyalhatják annak tartalmát, anélkül, hogy ehhez más alkalmazásokat kellene elindítaniuk. Az oldal ezen kívül lehetőséget ad a saját, elsősorban mozgóképes tartalmak megosztására és más, a közösségi oldalakra jellemző lehetőségek kihasználására is. Az állandó csatornák mellett lehetőség van mozgóképes tartalmak előfizetéses megrendelésére is (video-on-demand), és az ebből származó bevétel az üzemeltetők szerint elegendő kell, hogy legyen a szolgáltatás eltartásához.

A Raketu TV-n egyelőre a BBC brit parlamenti közvetítéseit, a Cartoon tv-t és még három másik csatorna adását lehet megnézni, míg a fizetős tartalmak spektruma a népszerű sportoktól a dokumentumfilmeken át a show-műsorokig sok mindenre kiterjed. Amint azt a YouTube példája mutatja, a kényes területet a felhasználók által feltöltött videók jelentik, ha ugyanis nem sikerül megoldani a jogvédett tartalmak kiszűrését, a szerződött műsorszolgáltatók könnyen elpártolhatnak a Raketu-tól.