Az Office 2007-en keresztül kémkednek a felhasználók után?

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 22. 18:43
Több külföldi magazin is hírül adta, hogy a Microsoft legújabb irodai programcsomagja, az Office 2007 nem csak hazatelefonál, hanem egy idegen szerverre is adatokat küld.
Ismét támadások kereszttüzébe került a redmondi konszern; újabban kémkedéssel és a személyes adatok továbbadásával vádolják a céget. Számtalan teszt bizonyítja ugyanis, hogy az online segítség igénybevétele esetén az Office 2007 a felhasználók tudtán kívül nem csak a Microsoft-, hanem egy nem a vállalathoz tartozó idegen szerverrel is felveszi a kapcsolatot. A biztonsági szakértők utánajártak a dolognak, és az útvonal nyomon követésével kiderítették, hogy az irodai alkalmazás a WebTrends online marketingcégnek küld még fájlokat. A kiküldött csomag az operációs rendszerről és az illető Office-verzióról tartalmaz információkat, de az internetezők IP-címét is magában foglalja.

A Microsoft adatvédelemre vonatkozó dokumentumában azonban az áll, hogy ha olyan adatokhoz szeretnének hozzájutni, amelyek alapján fel lehet fedni a felhasználók kilétét, akkor félreérthetetlenül jelezni fogják ezt.

A Microsoft egyik szóvivője, Pamela Sindall azonban visszautasítja az őket ért vádakat, mondván: "A WebTrends által begyűjtött információk az online help tudásbázis tökéletesítése szempontjából fontosak, és nem tartalmaznak személyes adatokat."