Hosszú távon megszűnnek a percdíjas mobilcsomagok

Milkovits Gábor, 2007. február 22. 21:02
Az eviani NetEvents rendezvényen részt vevő szakemberek szerint a negyedik generációs mobiltelefonos szolgáltatásokkal együtt a szolgáltatók kénytelenek lesznek feladni a perc- és másodpercalapú elszámolást.
Joel Stardling, a Current Analysis vezető elemzője szerint a 4G mobiltelefonos szolgáltatások nagyon hasonlóak lesznek a szélessávú internethez, ami azt jelenti, hogy a széleskörű funkciókhoz természetes módon párosulniuk kell majd az állandó kapcsolatot biztosító, fix havidíjas előfizetéseknek. Ez egyúttal azzal jár, hogy a mobilszolgáltatóknak le kell mondaniuk a perc- és másodpercalapú számlázás előnyeiről, illetve az ezek által biztosított magas bevételekről. A folyamatot felgyorsíthatja a WiFi-képes mobilokról elérhető VoIP internetes telefonálás konkurenciája; Stardling szerint a 4G mobiltelefóniában továbbra is a beszélgetés marad a fő használati ág, ám nagyban hasonlít majd a VoIP mostani jellegére. Ez annyit jelent, hogy a több mint egy évszázada megszokott hívások és a telefon „felvétele” helyett a mobil-felhasználók huzamosabb ideig, akár egész nap aktív kapcsolatban lesznek ismerőseikkel, és akkor beszélgetnek vagy váltanak velük azonnali üzeneteket, amikor kedvük tartja.

Stardling arról nem nyilatkozott, hogy konkrétan mikor jön el az állandó kommunikációs csatornák időszaka a mobiltelefonálásban, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az ilyen jellegű szolgáltatások igen komoly sávszélességet igényelnek majd, ami újabb fejfájást jelenthet a szolgáltatók számára. Az elemző szerint a mobiltelefonos szolgáltatásokhoz szükséges sávszélesség exponenciálisan nő majd a közeljövőben.