2006 végén a piacra szállított Intel x86 CPU-k 50%-a többmagos volt

Széll Zoltán, 2007. február 25. 11:05
Az Intel szóvivője egy tegnap tartott konferencián elmondta, hogy a világ legnagyobb x86 mikroprocesszor-gyártója 2006. negyedik negyedévben több többmagos (2 és 4 magos) processzort szállított a piacra, mint egymagost. Vagyis a két- és négymagos processzorok részaránya meghaladta az 50%-ot.
Stacy Smith alelnök, az Intel pénzügyi vezetője a Bank of America bankban tartott technológiai konferencián prezentációjában bemutatta, hogy 2006. negyedik negyedévben az Intel által piacra szállított mikroprocesszorok több mint 50%-a két- és többmagos volt. Ez a nagyon fontos mérföldkő az Intel és a mikroprocesszorok történetében, mivel ezek a processzorok csak 2005-ben jelentek meg a piacon. Tehát a fejlődés elképesztő. Persze ehhez elsősorban az kellett, hogy a felhasználók nyitottak legyenek az új processzorok felé és igényt tartsanak ezekre.

Az Intel mikroprocesszor termékcsalád kétmagos Core 2 Duo lapkákat (asztali PC-khez és noteszgépekhez), Core 2 Extreme és Pentium D lapkákat (asztali PC-khez), Core Duo lapkákat (mobil rendszerekhez) és Xeon processzorokat (2, 4 és több csatlakozó aljzatot tartalmazó számítógépekhez) tartalmaz.

Az Intel az elmúlt év vége felé kezdte meg négymagos Core 2 Extreme és Core 2 Quad processzorok szállítását az asztali PC-khez és a négymagos Xeon 5300 sorozatú processzorok szállítását a kétprocesszoros szerverekhez. A vállalat mikroprocesszor termékválasztéka még az egymagos Celeron és Pentium 4 lapkák, Xeon processzorokat foglalja magába.