Újabb Uniós bírság várhat a Microsoftra

Milkovits Gábor, 2007. március 1. 19:53
Az Európai Bizottság arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy újabb pénzbüntetést szabhat ki a vállalatra, amennyiben nem vizsgálja felül a más szoftvercégeknek biztosított kódok indokolatlanul magas díjszabását.
Neelie Kroes, az EB Versenyügyi Biztosa hivatalos közleményében kijelentette, hogy a Microsoft indokolatlanul magas áron bocsátja mások rendelkezésére a termékeik Windows-kompatibilitását biztosító kódokat, miközben a protokollok nem tartalmaznak számottevő újítást. Kroes emiatt kötelességének tekinti, hogy megtegye a szükséges lépéseket, amelyekkel a Microsoftot a monopóliumellenes rendelkezések betartatására szoríthatja. A Microsoft nem ért egyet az ellene felhozott vádakkal, mivel szerintük az együttműködést lehetővé tevő protokollok saját innovatív fejlesztéseiken alapulnak, és bejegyzett szabadalmak védelme alatt állnak. Ezen felül a vállalat illetékeseinek az az álláspontja, hogy a rivális technológia átlagosan 30%-kal drágább az övékénél. Az Európai Bizottság szerint viszont éppen ellenkezőleg, a versenytárs platformokhoz jelképes áron vagy ingyenesen is hozzá lehet jutni.

Az EB a fentiek miatt elutasított egy a cég által benyújtott 1500 oldalas dokumentációt, míg további néhány, az üggyel kapcsolatban beadott dokumentumot még vizsgálnak. A Kroes által kilátásba helyezett intézkedés nyilvánvalóan ismét pénzbüntetést jelent, ahogy azt Jonathan Todd, az EB szóvivője a Reutersnek meg is erősítette. Todd elmondta, hogy a napi haszon alapján számított bírság visszamenőleg 2005. december 16-tól lehet hatályos, azaz ismét több százmillió euróra rúghat. A Microsoftnak négy hete van arra, hogy érdemben reagáljon a vádakra. Az EB 2004. márciusi monopóliumellenes határozatában 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra, majd tavaly júliusban újabb, 280,5 millió eurós pénzbüntetést rótt a szoftverkonszernre, amiért az továbbra sem osztott meg alapvető műszaki információkat versenytársaival a Windows szerverplatform kezelőrendszerére vonatkozóan. A Microsoft mindkét döntés ellen fellebbezett.