61%-kal több mobiljáték Amerikában 2006 végén

Milkovits Gábor, 2007. március 5. 21:39
A Telephia piackutató legfrissebb adatai szerint 2006 utolsó negyedévében 61%-kal nagyobb értékben töltöttek le játékokat mobiltelefonokra az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban.
A letöltött játékok összértéke 151 millió dollár volt a vizsgált időszakban, míg számuk elérte a 17,4 milliót, ami éves szinten 45%-os növekedésnek felel meg. A mobilpiac gyarapodási ütemét és az egyre sokoldalúbb készülékek megjelenésének sebességét figyelembe véve ezen aligha kell csodálkozni, az azonban már valóban meglepő, hogy a Telephia mutatói alapján a tengerentúli mobiljátékosok 65%-a nő. Az online játékoknál ugyanakkor hasonló folyamat érzékelhető, mivel a nők ott is inkább a gyorsabb és kisebb terjedelmű, azaz a mobiltelefonon futókhoz hasonló játékokat részesítik előnyben. A mobiljátékok kedvelőinek 40%-a egyébként a jól fizető állással rendelkező fiatal nők és férfiak közül kerül ki.

A piaci szereplők számára fontos információ lehet, hogy a legtöbb felhasználó, szám szerint 74% mobilszolgáltatója portáljáról tölti le legszívesebben a játékokat. A fejlesztők versenyét a PC- és konzolos játékokhoz hasonlóan itt is az Electronic Arts vezeti, 28%-kal, míg a másik két dobogós helyet a Gameloft és a Glu Mobile foglalja el 11-11%-kal. A Telephia globális mutatókat sajnos nem közölt.