A Google jogsértések révén gazdagodik

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 6. 21:41
A Google évekkel ezelőtt nekilátott egy nagy digitális könyvtár létrehozásának, a keresőóriást azonban számtalan kiadó szerzői jogsértéssel vádolta meg időközben. Most a Microsoft részéről is éles bírálat érte a céget annak jogsértő praktikái miatt.
Thomas Rubin, a Microsoft egyik ügyvédje a tegnapi napon átadott a Reuters hírügynökségnek egy dokumentumot, amelyben elítéli a Google-t amiatt, mert az Book Search szolgáltatása bővítése érdekében nem retten vissza a folyamatos jogsértésektől sem. Rubin kifejtette azon álláspontját, miszerint egyetért az Amerikai Kiadók Szövetségével, és támogatja azokat a keresőóriás elleni perben.

A redmondi konszern képviselője szerint a Google nem a saját tartalmak előállítására törekszik, hanem mások verejtékes munkájából keres milliárdokat, a profit érdekében pedig akár a törvénnyel is szembehelyezkedik.

"A webkereső üzemeltetői úgy gondolják, hogy bármire rátehetik a kezüket" - nyilatkozta Rubin, aki megemlítette még, hogy a Microsoft mindig körültekintően jár el a hasonló helyzetekben, és ügyelnek arra, hogy ne vétsenek a szerzői jog ellen.

A Google képviselői visszautasították a vádakat, és azt hangoztatják, hogy az utóbbi időben jelentős előrelépéseket tettek a szerzői jogot érintő kérdésekben, mivel számtalan kiadóval felvették ez ügyben a kapcsolatot, amelyekkel azóta is együttműködnek.