NJSZT IKF: évforduló kiállítással, konferenciával

Kovács Attila, 2007. március 7. 07:35
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Intelligens Intelligens Kártya Fórum (NJSZT IKF) fennállásának 10. évfordulóját március 6-án nagyszabású eseményel ünnepelte meg. A Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában "Chipkártya: tíz év mögöttünk - hány év előttünk?" mottóval az elmúlt tíz év intelligenskártya-történelméről áttekintő kiállítás nyílt meg, délután pedig "Pénzforgalom és csipkártya" címmel konferenciát rendeztek.
Alföldi Istvánnak, az NJSZT ügyvezető igazgatójának bevezető üdvözlő szavait követően a  kiállítást Auth Henrik, a befogadó Magyar Nemzeti Bank alelnöke,  Péceli Gábor, az NJSZT elnöke, valamint az NJSZT IKF részéről Ágoston László nyitották meg.

Ismeretes, hogy a gyártók, forgalmazók és felhasználók 1997-ben az NJSZT égisze alatt együttesen létrehozták az Intelligens Kártya Fórumot. A szervezet létrehozóit ösztönözte, hogy a 90-es évek közepe óta Magyarországon is meglehetősen nagy számban jelentek meg az intelligens kártyás alkalmazások. Ma már milliós nagyságrendben van használatban "smart card" a távközlés, a törzsvásárlói programok, a beléptetési rendszerek, diákigazolvány, orvoskártya, banki alkalmazások kapcsán.

Az NJSZT IKF küldetése nemcsak abban áll, hogy a chipkártya-technológia elterjedését segítse elő, hanem tevékeny részt vállal a tervezett országos hatókörű projektek működőképességének javításában, oly módon, hogy a szabványosítás, a rendszerek közötti átjárhatóság alapelveit a programgazdák figyelembe vegyék.