Sms-értesítés a vízum lejárati idejéről

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 7. 21:35
Nagy-Britanniában egy olyan kísérleti projekt bevezetését tervezik, melynek lényege az volna, hogy sms-ben értesítenék az Angliában tartózkodó külföldieket pár nappal azelőtt, hogy tartózkodási engedélyük lejárna.
A brit kormány a jövőben mobiltelefonra küldött rövid szöveges üzenetekben értesítené a törvényesen Angliában tartózkodó személyeket arról, hogy vízumuk hamarosan lejár. A tervek szerint az sms tartalmazná a lejárat pontos dátumát, felszólítanák abban az érintetteket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, azaz vagy hosszabbítsák meg tartózkodási engedélyüket, vagy hagyják el Nagy-Britanniát, és informálnák a külföldieket arról is, hogy milyen következményekkel jár az, ha a vízumuk lejárta után továbbra is az ország területén maradnak.

A belügyminisztérium képviselő elmondták, hogy hamarosan kötelezni fogják a vízumot kérelmezőket, hogy megadjanak egy olyan mobilszámot, amelyen elérhetőek lesznek a szigetországban. A későbbiekben aztán bevezetnék az sms értesítő szolgáltatást, amely azt a célt szolgálná, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlók számát.