Vista-tilalom az amerikai közlekedési minisztériumban

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 7. 20:16
Az amerikai közlekedési hatóság (DoT) nemrég szigorú Vista-tilalmat vezetett be, azaz elzárkózott attól, hogy az új Microsoft operációs rendszert telepítsék fel az irodai PC-kre.
A DoT információs technológiai felelőse, Daniel Mintz elrendelte, hogy a jelenleg használatban lévő Windows XP-t nem lehet lecserélni Vistára, s ugyanez vonatkozik az Office 2007-re, valamint az Internet Explorer 7-esre is, tehát a régebbi irodai szoftvercsomagot és a 6-os verziószámú böngészőt sem szabad újra frissíteni. Mintz a lehetséges kompatibilitási problémákkal indokolta döntését, mivel elmondása szerint jelenleg számtalan olyan szoftvert használnak, amelyek nem biztos, hogy problémamentesen működnének a Vista-környezetben is. Ezenkívül az átállással járó óriási költségek is visszatartó erőként hatnak, ugyanis jelentősen megterhelné az államkasszát 15 ezer számítógép új szoftverekkel való ellátása. Egyes hírforrások arról számoltak be, hogy a Vista tiltórendelet a közlekedési minisztériumhoz tartozó repülési hatóságot is érinti, ahol több mint 45 ezer PC üzemel.

A DoT technológiai vezetője lehetséges alternatívaként a Suse Linuxot említette meg, ám korlátozott számban az Apple-rendszerek beszerzését sem zárja ki.