Felfüggesztették a YouTube-ot Törökországban

Milkovits Gábor, 2007. március 7. 21:03
Az illetékes török bíróság ideiglenesen betiltotta a YouTube videómegosztó oldalhoz való hozzáférését az országból, miután a portálon Kemal Atatürköt negatív színben feltüntető tartalmak jelentek meg.
Úgy tűnik, hogy a rendkívül népszerű oldalt a görög és török nacionalisták virtuális hadszíntérnek használják. Az inkriminált videó Kemal Atatürköt, a XX. századi török világi állam megalapítóját, és általában a törököket homoszexuálisként tüntette fel. A beérkezett panaszok miatt a tartalmakat végül eltávolították, ám a török hatóságok mindezek ellenére radikális lépésre szánták el magukat. A helyi internetszolgáltatók a döntés jogerőre emelkedése után azonnal blokkolták a YouTube-hoz való hozzáférést, így a török látogatók csupán az oldal felfüggesztését hírül adó üzenettel találkozhatnak a cím beírásakor.

A bírósági határozat a Törökországban hatályos, hírhedt 301-es törvénycikk alapján született. A jogszabály megtiltja a „török kultúra ellen intézett támadásokat”, ám ebbe sok minden belefér, így nem csoda, hogy az Európai Unió sokat bírálja miatta a tagfelvételét kérő országot, mivel a törvény alkalmas a szólásszabadság korlátozására. Eddig mintegy 50 írót, köztük a Nobel-díjas Orhan Pamukot is bíróság elé idézték a törvénycikk alapján. Igaz, túlnyomó többségüket felmentették a vádak alól.