Piacon az első hibrid merevlemezes meghajtó a Samsungtól

Milkovits Gábor, 2007. március 7. 21:31
A Samsung elkezdte a PC-gyártók felé szállítani az első olyan merevlemezes meghajtót, amely OneNAND flashmemória-modulokat is tartalmaz, és ily módon gyorsabb és energiatakarékosabb a hagyományos winchestereknél.
A Samsung MH80 az eredetileg várt, a Windows Vista startjához igazított időpontnál jó egy hónappal később érkezett, ám így is az első ilyen jellegű termék a piacon. A 80-160 GB-os hibrid eszközök egy 128 vagy 256 MB-os OneNAND flash modult is tartalmaznak, amely elsősorban az operációs rendszer gyors betöltésénél és a kilépésnél biztosít észrevehetően gyorsabb működést, ám emellett az általa elérhető energia-megtakarítás is számottevő.

A gyártó adatai szerint az MH80 70-90%-kal fogyaszt kevesebb áramot a hasonló teljesítményű hagyományos HDD-knél, amit úgy ér el, hogy a gyakran használt fájlokat a flashmemóriában tárolja, és így az esetek jelentős részében feleslegessé teszi a merevlemez energiaigényes felpörgetését. A Samsung adatai szerint a noteszgépek esetében 20-30%-os energia-megtakarítást lehet elérni az új eszközzel. A hasonló hibrid merevlemezes meghajtók különösen hasznosnak bizonyulhatnak az eddigi szoftvereknél jóval memóriaigényesebb Windows Vista elterjedésével.