Google Maps-trükkel a nagyobb felbontású képekért

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 8. 20:04
Néhány leleményes blogger megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet még nagyobb felbontású felvételeket előcsalogatni a Google Maps adatbázisából.
A Google térképszolgáltatás felhasználói csupán egy bizonyos szintig növelhetik a zoomolási értéket. A Google Blogoscoped oldalon azonban napvilágot látott egy olyan trükk, amelynek alkalmazásával feljebb lehet tolni ezt a maximális értéket, és így részletesebb felvételeket is meg lehet tekinteni egy bizonyos területről.

A site-on található leírás szerint az internetezőknek szatellit módba kell váltaniuk, miután kiválasztottak egy területet, ezt követően pedig a program által engedéyezett maximális szintig, 19-ig kell felskálázni a zoomot. Ha ez megtörtént, akkor csak rá kell klikkelniük a "Link to this page" gombra, s megkapnak egy URL-címet. Ebben meg kell keresni a Z paramétert, azaz a 19-es számot, amelyet manuálisan át lehet írni nagyobbra. Azonban sajnos ez is maximalizálva van, ugyanis némely földrajzi helyek esetén csak egy-két szinttel lehet feljebb menni (vagy talán eggyel sem), ám egyes területeknél a 24-es értéket is elfogadja a program, és megmutatja az ennek megfelelő felbontású szatelitfelvételt.