2600 dolláros büntetés egyetlen spam e-mailért

Milkovits Gábor, 2007. március 8. 20:16
A skót Gordon Dick egyetlen spam e-mail miatt beperelte a Transcom Internet Services vállalatot, amelyet a bíróság 2600 dollárnak megfelelő büntetés kifizetésére kötelezett.
A Transcom egy internetes fórumról szerezte meg Dick e-mail címét, és ezt listájukhoz csatolva küldték el neki is a kéretlen reklámüzenetet. A történethez az is hozzátartozik, hogy Dick online marketingszakember, így alighanem elég jól eligazodik a világháló működését szabályozó jogi kérdésekben. A bíróság 1445 dollárt ítélt meg neki kártérítésként, ezen felül pedig az 1190 dollárt kitevő perköltséget is meg kell fizetnie az alperesnek.

A Transcom a per során azzal védekezett – sikertelenül –, hogy nem okozott anyagi kárt a felperesnek, és különben is, Dick e-mail címét véletlenül csatolták levélküldési listájukhoz. Az eljárás precedenst teremthet azok számára, akik kártérítést remélnek a spamküldőktől. Dick egy olyan weboldalt is létrehozott, amelyben hasznos tanácsokkal látja el a kéretlen leveleket kapókat a bírósági eljárással kapcsolatban.