Siemens: biometrikus infrastruktúra Svájcban, GSM hálózatbővítés Maliban

Kovács Attila, 2007. március 10. 12:41
Legújabban a svájci állampolgárok olyan útlevelet igényelhetnek, amely tartalmazza útlevélképük elektronikus másolatát, így az útlevél tulajdonosát a tévedés lehetősége nélkül azonosítják.
A képi információt egy chip tárolja, amelyik bele van ágyazva az útlevélbe, és fizikailag védve van az illetéktelen hozzáféréstől és manipulációtól. A Siemens IT Megoldások és Szolgáltatások ágazata kapta a megbízást, hogy komplett megoldást dolgozzon ki a biometrikus adatok rögzítésére és feldolgozására, ami az új útlevelek „kigyártásához” szükséges. A megoldás alapján évi 100 ezer új útlevelet lehet kibocsátani. A megoldás pilot project szakaszában az útlevél-kérelmezők biometrikus adatait nyolc svájci regisztrációs központban és nyolc svájci külképviseleten rögzítik és dolgozzák fel. A központok ID olvasókkal és kamerákkal vannak felszerelve, valamint egy olyan szoftver-megoldással, amely a Siemens IT Megoldások és Szolgáltatások ágazatának gráci biometrikai központjában kifejlesztett "Siemens Homeland Security Suite" szoftvercsomagon alapul. A regisztrációs központokban és kiválasztott svájci repülőtereken a svájci állampolgárok élhetnek törvény adta betekintési jogukkal, és speciális ellenőrző pontokon összevethetik és ellenőrizhetik a helyben rögzített adataikat az útlevélben tárolt adatokkal. A pilot project legalább 2009-ig tart, míg meghozzák a végső döntést a biometrikus útlevél teljes körű bevezetéséről.

A gépi arcfelismerés során az arcvonások jellegzetes jegyeit hasonlítják össze a digitalizált képpel. Olyan jegyeket használnak a célra, amelyeket az arcjáték nem változtat meg, mint pl. a szemüregek felső széle vagy az arccsontok körüli terület.

A nyugat-afrikai Mali Sotelma nevű hálózat-üzemeltetője a Siemens Networks vállalatot bízta meg országos GSM hálózatának bővítésével. A 36 millió eurós megrendelés keretében a Siemens menedzseli a mobilhálózat földrajzi kiterjesztését az ország egyes régióiban, valamint a GPRS és EDGE technika bevezetését. Ezáltal többek között olyan értéknövelt szolgáltatások válnak lehetővé, mint az internetelérés, MMS és push-e-mail. A kiterjesztés révén a Sotelma mobilhálózati részlege, a Malitel a jelenlegi 300 ezerről 500 ezer előfizetőre növelheti kapacitását. A Siemens 2004 óta a Malitel preferált partnere a 2G hálózat bővítésében, és ebbéli sikereinek köszönhető ez a mostani újabb megbízás. Mali mobiltelefon-piaca még alig van kiaknázva, hiszen a mintegy 12 milliós lakosságból jelenleg csak 1 millió az előfizető.