Szlovákia 600 millió dollárost szerződést írt alá a Samsunggal

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 14. 09:37
660 millió dollár értékű befektetésről szóló szerződést írt alá kedden Pozsonyban Lubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter a Samsung Elektronics vezetőivel. A Szlovákiában egyéb területeken is jelen levő dél-koreai cég a Nagyszombathoz (Trnava) közeli Vedrődön (Voderady) heteken belül megkezdi az LCD képernyőket gyártó üzemének építését.
A térségben, a felépülő új üzemtől alig negyven kilométernyire fekvő Galántán a Samsung már évek óta különböző elektronikai cikkeket, döntő mértékben számítógépes képernyőket gyárt.

A vedrődi üzem megnyitása után 110-1300 embernek kínál majd munkahelyet. A térségben maholnap munkaerőhiány léphet fel, hiszen a karnyújtásnyira fekvő Nagyszombatban a Peugeot-Citroen épülő gyára
máris jelentős számú munkaerőt foglalkoztat.

A beruházásért Magyarország és Csehország is küzdött, de végül a várakozásoknak megfelelően Szlovákia győzött, hiszen a pozsonyi kormány - mint más külföldi nagyberuházások estében is - rendkívül kedvező feltételeket kínált. A 19 százalékos egykulcsos adórendszer csábító feltételeivel együtt a kabinet ötéves futamidejű hitel formájában 332 millió korona értékű hozzájárulást is ad a beruházáshoz, ami a Samsung számos beszállítójának is kedvez.