A Microsoft megnyitja az Xbox Live-ot a PC-felhasználók előtt

Milkovits Gábor, 2007. március 15. 18:38
A Microsoft bejelentette, hogy májustól megnyitja Xbox Live online játékszolgáltatását a Windows Vista operációs rendszert használó PC-felhasználók előtt.
A Games for Windows Live nevet kapó szolgáltatás május 8-ától lesz hozzáférhető, egy időben a legnépszerűbb Microsoft játéknak számító Halo2 Vista-verziójának kiadásával. A valódi átjárhatóságot júniustól lehet majd kipróbálni, amikor a Microsoft Game Studios kibocsátja a Shadowrunt, az első olyan online játékot, amelyet PC-ről és Xbox-ról egyaránt lehet majd egymással versengve játszani. A szolgáltatás a mostani Xbox Live-hoz hasonlóan kétféle, egy ingyenes „ezüst” és egy évi 50 dollárba kerülő „arany” változatban vehető majd igénybe, fontos azonban tudni, hogy az Xbox-PC platformok együttműködését és több sokszereplős funkciót is csak ez utóbbi fogja támogatni. Előnyös viszont, hogy azoknak, akik egyszerre veszik igénybe játékkonzolról és számítógépről, elég egy Live tagsági viszonyt fenntartaniuk. A Games for Windows Live az Xbox Live minden kiegészítő, közösségi funkcióját is tartalmazza.

Az eredeti Xbox Live-nak jelenleg mintegy 6 millió felhasználója van, és a Microsoft legalább ilyen sikerre számít a PC változat esetében. Körülbelül egy évvel ezelőtt Bill Gates arról beszélt, hogy célja a játékok mindenfajta Windows-alapú készülékre történő eljuttatása, az ezek közötti átjárhatóság biztosításával. A Games for Windows Live az első látványosabb lépés ebbe az irányba.