Az EMEA térség szerverpiaca rekorddal zárt az elmúlt évet

forrás Prim Online, 2007. március 17. 11:10
Az IDC EMEA régióbeli negyedéves szervpiaci jelentése szerint a térség szerverpiaca rekorddal zárt az elmúlt évet, hiszen a forgalom 2006 negyedik negyedévében lépte túl első ízben az 5 milliárd dolláros határt, ami 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Ez az elmúlt 9 negyedév legmagasabb, éves összehasonlításban számított árbevétel-növekedése. Az értékesített darabszám ugyanakkor elhanyagolható mértékben, mindössze 1 százalékkal emelkedett a régióban, bár a 689 ezres volumen még így is rekordot jelent az EMEA térség szerverpiacán.
„Az eladott termékek átlagértékének növekedése és az alapszintű rendszerek értékesítésében megfigyelhető lassulás arról árulkodik, hogy a szerverpiac növekedése a virtualizációs és konszolidációs projekteknek köszönhető. A szervervirtualizációt jelenleg főként nagyvállalatok használják konszolidációs platformként, de egyre több kis és közepes méretű szervezet is fontolgatja, hogy virtualizált formában vezesse be környezetében a korábban e szegmens számára túl drága technológiát: a magas rendelkezésre állási szintű, redundáns rendszereket, valamint a biztonsági másolatkészítő és adathelyreállító eszközöket” – fejtette ki Nathaniel Martinez, az IDC európai nagyvállalati szerverkutatásokért felelős programvezetője.

„A 2006 első két negyedévében megfigyelt árleszorító hatás gyengülni látszik” – mutatott rá Beatriz Valle, az IDC European Enterprise Server Solutions elemzője. „Az EMEA régió szervezeteinek mind nagyobb hányada kívánja megosztott számítástechnikai erőforrássá alakítani IT infrastruktúráját, ami keresletet generál a méretrugalmasság, a memóriabővítés valamint a nagyobb I/O kapacitás iránt. Egyes régiókban a felső kategóriás RISC és nagygépes rendszerek kiváltásának igénye is hozzájárul a piac növekedéséhez.”

A nyugat-európai gyári árbevétel éves szinten 7 százalékkal, 4 milliárd dollár fölé emelkedett, míg az értékesített darabszám nagyjából 2005 negyedik negyedévének szintjén stagnált. Ebben a térségben Svédország volt a legjobban teljesítő ország, bár Németország 20 százalékos éves növekedése is fontos szerepet játszott a regionális piaci teljesítmény erősödésében.

„A kelet-közép-európai, a közel-keleti és az afrikai országok szállítói is váratlanul nagy, az egy évvel korábbi adattal összevetve több mint 17 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be a felső kategóriás szerverek szegmensében, ahol a Cseh Köztársaság, Horvátország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és néhány kisebb kelet-közép-európai piac állt a kereslet felfutásának hátterében. Ezekben az országokban a HP, a Sun és az FSC uralja a piac döntő részét” – jelentette ki Stefania Lorenz, az IDC CEMA programmenedzsere. „A távközlési cégek, bankok, egészségügyi és kormányzati intézmények nagyszabású beruházásai rendkívüli fellendülést hoztak a felső kategóriás szerverek piacán.”

Az IDC főbb szerverpiaci megállapításai


Az IDC kutatásának eredményei szállító szerinti bontásban


2006 egészét vizsgálva az EMEA régió szerverpiacán elért gyári árbevétel 2%-kal, 17 milliárd dollár közelébe emelkedett. Az év során valamennyi alrégió megőrizte 2005-ös árbevétel szerinti részesedését. Ennek megfelelően 2006-ban is Nyugat-Európa generálta a forgalom 88 százalékát. Az x86-alapú szerverekből származó árbevétel 99 millióról közel 700 millió dollárra nőtt a Közel-Kelet és Afrika országaiban. Az EMEA régió szerverpiacát az IBM vezette 33 százalékos árbevétel szerinti részesedéssel. A második helyezett HP piacrésze 32% volt.