Beszédalapú böngészésre készül a Microsoft

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 16. 13:02

A Microsoft meglepően magas összegért, 800 millió dollárért vásárolta fel a Tellme nevű beszédfelismerő megoldásokkal foglalkozó vállalatot, az elemzők szerint stratégiai lépésről van szó, a Redmondiak alapjaiban készülnek megváltoztatni az internetezés élményét.

A vételárat még nem erősítették meg, de nem is cáfolták a Microsoft illetékesei, annyi azonban bizonyos, hogy maga Steve Ballmer jelentette ki: ”a beszéd univerzális, egyszerű, és hihetetlenül ígéretes, a számítógépezés új interfészévé válhat”.

A Tellme megoldásai eddig leginkább a telefonos ügyfélszolgálati rendszerekről voltak ismertek, szolgáltatásaikat havonta nagyjából 40 millióan veszik igénybe. A Microsoft szerint azonban ez az új megközelítés forradalmasítja a számítógépek világát, de az autókban és otthonokban is nagy lehetőségek előtt áll. Mivel stratégiai befektetésről van szó, a vállalat részletesebben nem szellőztette meg terveit, az elemzők azonban úgy látják, hogy például a keresést szeretnék hangalapúvá tenni, gépelés helyett csak kimondjuk a keresendő kifejezést. A Tellme jelenleg is működő szolgáltatásai közül jellemző az American Airlines hangalapú járattájékoztatója, valamint a Dominos Pizza automatizált ételrendelése.