Aktív trójai elleni védelem bankoknak

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 16. 21:05

A közelmúltban elharapódzott adatszerzéses banki csalásokra kínál új megközelítésű választ az RSA, a trójai típusú kártevőket nem csak a bank rendszerétől tartják távol, de az azokat terjesztő weboldalakat is felderítik.

A bankok online rendszerinek kifosztása mindig kedvelt célkitűzése volt a hackereknek, de az utóbbi időben a sorozatos sikertelenség után valóban nagyobb összegeket emeltek le bankszámlákról. Az egyik legemlékezetesebb esetben, néhány hónapja egy svéd bank ügyfeleinek számláiról tűnt el nem kevesebb, mint 1 millió dollárnak megfelelő összegű készpénz.

Az RSA FraudAction Anti-Trojan névre keresztelt szolgáltatás a vállalat jelenleg is népszerű adatlopás elleni rendszerét egészíti ki. A cég szerint azért is szükség van egy ilyen eszközre, mert a trójai típusú kártevők egyre kifinomultabbak, jellemző módon feltelepülnek egy gépre, megvárják, míg a felhasználó belép az online banki szolgáltatásba, majd feljegyzi az adatokat, illetve segít idegen kezű készpénzfelvételben, sőt akár a részvények forgalmába is beleszólhat. Az RSA FraudAction Anti-Trojan talán legérdekesebb része az aktív védelem, amivel a bankok a folyamatos védekezés mellett támadásba mehetnek át. Az RSA szolgáltatása segít felkutatni a trójaiakat terjesztő weboldalakat, így a pénzintézeteknek módjuk nyílik az ellenük való fellépésre.