Zenehallgatás és telefonálás egyidejűleg, Bluetooth alapon

Kovács Attila, 2007. március 17. 15:05
A Siemens kifejlesztett egy Bluetooth alapján működő kis készüléket, amely egyidejűleg lehetővé teszi a zsinór nélküli telefonálást és a sztereó zenehallgatást.
A Gigaset ZX1 nevű készüléken egy, a bejövő hívások fogadására szolgáló gomb és fejhallgató-csatlakozó van elhelyezve. A tulajdonos lakásán belül bárhol (akár 100 m-nyi távolságból is) hallgathatja sztereó-berendezésének (vagy más audioforrás) hangját, illetve telefonálhat. Ha zenehallgatás közben bejön egy telefonhívás, csak megnyomja a gombot és már beszélhet is. Így nem kell elmulasztania a hívást azért, mert a fejhallgató, illetve fejhallgató nélkül a feltekert hangerő miatt nem hallja a csengést. A kb. mobiltelefon-méretű ZX1 a Bluetooth rövid hatósugarú rádió-összeköttetésen át kapcsolódik a vezetékes telefonállomáshoz (pl. Gigaset SL 560-hoz),  mobiltelefonhoz, vagy VoIP internet telefonhoz. A Siemens Home and Office Communication Devices üzletágának a szakértői a (különösen a VoIP esetében előforduló) hangminőség-ingadozás kompenzálására egy DSP2 nevű technológiát dolgoztak ki, amely speciális algoritmusok segítségével elnyomja a zavaró zörejeket és kiemeli a hangot.

A fejlesztők emellett kétfelé osztották a Bluetooth frekvenciát – ez teszi lehetővé a gyors ide-oda kapcsolást a beszélgetés és a zenehang között. Az audioforrás (sztereókészülék, tv vagy MP3 lejátszó) jelét is a Bluetoothon át veszi a készülék. Ehhez egy ZX2 adaptert kell illeszteni az audioberendezés fejhallgató-kimenetébe. A ZX2 automatikusan összekapcsolódik a ZX1-gyel. A ZX1-nek konvencionális 3,5 mm-es fejhallgató dugója van, amiből CD-minőségű hangjelet kap a tetszőleges típusú fejhallgató.

A Gigaset ZX1 Németországban áprilistól kapható, 139 eurós áron, vagy 159-ért, ha ZX2 adapter is van hozzá. A következő lépésben a fejlesztők a Bluetooth csatorna négyfelé osztását is tervezik, hogy így a telefon mellett három audioforrás között lehessen választani.