Vista: mi az a ReadyBoost?

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 18. 12:27

A ReadyBoost a Microsoft Windows Vista operációs rendszer egyik új szolgáltatása, mely a rendszer teljesítményét hivatott növelni, ezt egy flash memórián (USB pen drive, Secure Digital vagy Compact Flash kártya) elhelyezett gyorsítótár segítségével éri el.

A Vista a flash memóriáknak azt a gyártási technológiából fakadó alapvető előnyét használja ki, hogy a véletlenszerű olvasási műveletek sebessége 80-100 szorosa is lehet a tradicionális merevlemezekének. (Ez a gyorsítótár az összes lemezműveletre vonatkozik, nem csak a lapozó fájlra vagy a rendszer DLL-ekre.) A Flash eszközök általában lassabbak folyamatos hozzáféréskor, mint a merevlemezek, ezért a ReadyBoost felismeri az ilyen műveleteket és ezekhez a merevlemezt használja.

Azonban akármilyen flash memóriás eszköz nem alkalmas a célra, a Readyboost használatához az alábbi kívánalmaknak kell megfelelni:


Ilyen például a Kingston DataTraveler ReadyFlash termékcsalád, ezek az USB 2.0 flash eszközök kifejezetten a ReadyBoost használatára vannak optimalizálva és 1GB és 2GB-os méretben elérhetőek.

Amikor egy eltávolítható memória eszközt először csatlakoztatunk a géphez, akkor a Vista ellenőrzi, hogy a teljesítménye megfelelő-e a ReadyBoost használatához. Amennyiben igen, úgy megkérdezi, hogy fel szeretnénk-e használni a rendszer sebességének növelésére. Ezután beállíthatjuk a gyorsítótár méretét (maximum 4GB-ig) a fennmaradó részt pedig továbbra is szabadon használhatjuk. A ReadyBoost jelenleg egyidejűleg csak egyetlen eszköz használatát támogatja. A ReadyBoost megkönnyíti a ReadyBoot használatát is. Ez a rendszer-indításkor a lemez felhasználást elemzi és az eredmények alapján gyorsítja fel az utána következő indulási folyamatokat.