AMD-előretörés, Intel-megtorpanás a félvezetőpiacon

Milkovits Gábor, 2007. március 18. 18:15

Az IDC legfrissebb adatai szerint az AMD jelentősen javított piaci pozícióin 2006-ban, míg a vezető Intel bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

A legfrissebb, a teljes tavalyi évet figyelembe vevő mutatók alapján az AMD 91,6%-kal növelte bevételeit 2005-höz viszonyítva. Ebben persze jelentős része van az ATI felvásárlásának, ám a cég a CPU-k terén is látványos gyarapodást könyvelhetett el. A 7,5 milliárdos összbevétellel az AMD a 8. helyre került a csipgyártók rangsorában, olyanokat előzve meg, mint a Freescale, az NEC, az Infineon, vagy a Qualcomm.

Eközben a piacvezető Intel 2006-os forgalma 11,1%-kal maradt alatta a 2005-ösnek, a visszaesés ráadásul mind a CPU, mind pedig a memóriacsip üzletágat sújtotta. A 31,5 milliárd dolláros éves bevétel még mindig jelentősen felülmúlja a második Samsung 19,8 milliárdját, ám a gyártónak meg kell küzdenie előnye megtartásáért. Ennek részeként a vállalat rendre a kitűzött menetrend előtt dobja piacra legújabb többmagos processzorait, és igyekszik az AMD-t időben megelőzve forgalomba hozni a legújabb technológiát. Az egyre élesebb verseny ugyanakkor árversenyt is magával hoz, ami nagymértékben alááshatja a mennyiségi gyarapodástól remélt bevétel- és profitnövekedési reményeket, mindkét oldalon.