A BSA nemzetközi szinten lép fel az internetes bűnözőkkel szemben

forrás Prim Online, 2007. március 19. 13:21
Az illegális szoftverhasználat elleni küzdelem jegyében a BSA (Business Software Alliance, Üzleti Szoftver Szövetség) újabb lépéseket tett az online bűnözés még hatékonyabb megfékezése érdekében. A BSA egyidejűleg öt szoftverkalóz ellen indított nemzetközi jogi eljárást, akik közül az egyik az Egyesült Államokban, egy másik az Egyesült Királyságban, egy Ausztriában, további két személy pedig Németországban működik. Ez a lépés jelzi a kezdetét a BSA azon nemzetközi szintű jogérvényesítő törekvéseinek, amelyek az Interneten illegális szoftvert áruló személyek megfékezésére irányulnak.
„Üzenetünk minden egyes törvénysértő személynek, tevékenykedjen akár nagyban, akár kicsiben egyértelmű: a szoftverkalózkodás illegális cselekedet, és ennek a súlyos problémának a megoldása érdekében jogi szankciókat kezdeményezünk az online kalózokkal szemben.” - mondta John Wolfe, az Internet Enforcement (Internetes Jogérvényesítő Osztály) igazgatója. „A mai napon bejelentett nemzetközi jogi eljárás csak a kezdete a globális szoftverkalózkodás elleni küzdelmünk kiterjesztésének.”

A fenti illegális tevékenységekre azoknak a becsapott és csalódott vásárlóknak a beszámolói és panaszai hívták fel a BSA figyelmét, akik a vonzó árakon kínált termékek megrendelése után pénzükért hamisítványokat vagy gyenge minőségű szoftvereket kaptak.

Az IDC legutóbbi jelentése adott hírt arról, hogy az online értékesítőktől vásárolt és a nem a hivatalos kereskedők honlapjáról letöltött szoftverek 25%-a tartalmaz olyan veszélyes kódot, vagy további szoftver kódokat, amelyek komolyan károsíthatják a számítógépek biztonságos használatát és teljesítményét. Az aukciós oldalakon végzett próbavásárlások során pedig az derült ki, hogy 50%-nál is kevesebb az esélye annak, hogy eredeti licensszel rendelkező és érintetlen állapotban lévő  szoftvert kap kézhez a vásárló.
 
„Sajnálatos tény, hogy az Internet használatának robbanásszerű növekedésével és az online vásárlásokból adódó előnyök bővülésével egyidejűleg növekszik annak a veszélye is, hogy a vásárlóknak illegális szoftvereket kínálnak.” - teszi hozzá Peter Beruk, a McAfee Nemzetközi Megfelelőségi Programjának igazgatója, a BSA Internet Bizottságának elnöke. „A BSA célja egyrészről, hogy bemutassa a nagyközönségnek, miként lehet védekezni a csalások ellen, másrészt pedig, hogy kikényszerítse a szerzői jogi törvényeknek történő megfelelést.”

A 2006-os év során a BSA számos online aukciós szervert kapcsoltatott le, amelyek együttesen több mint 20.000 szoftver terméket kínáltak, 17 millió dollárt meghaladó értékben. Ezen kívül a BSA számos esetben küldött ki figyelmeztetést nem árverésen keresztül árusított 2 millió jogsértő szoftver másolat ügyében, amelyek összértéke meghaladta a 12 millió dollárt. A probléma nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy az Egyesült Államokban 8.025 aukciós oldalt, nemzetközi szinten pedig további 5.961 szájtot záratott be a BSA.

Ami a mostani bejelentést illeti, az Egyesült Államokban a feljelentés címzettje egy pennsylvaniai online kereskedő, aki az általa üzemeltetett 20 weboldalon Adobe, McAfee, Microsoft és Symantec szoftverek másolatait kínálta.

Az Egyesült Királyságban egy webszájt operátor ellen indítottak pert, aki Autodesk szoftver másolatokat árusított.

A Németországban azonosított mindhárom weboldal Adobe termékeket kínált. Két esetben meghozták a betiltásra vonatkozó első fokú bírósági határozatot, továbbá az oldalt üzemeltetőknél házkutatást végeztek az illegális értékesítésre vonatkozó bizonyítékok érdekében. A harmadik esetben szintén Németországban adták ki a végzést, azonban később kiderült, hogy az operátor székhelye Ausztriában van, ezért azóta ott is benyújtották ellene a keresetet.