Hat évet kapott a kínai online publicista

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 20. 19:37
Kínában hat év fogházra ítéltek egy online újságírót, aki állítólag uszító gondolatokat megfogalmazó írásaival veszélyeztette a nemzeti biztonságot - olvasható a Xinhua hírügynökség jelentésében.
Egy kínai bíróság hat év börtönbüntetéssel sújtotta Zhang Jianhong-ot, mert az internetes cikkeiben rágalmazta a kommunista rezsimet, továbbá pedig a hatóságok elleni izgatással is vádolták őt. Az államot bíráló férfi korábban saját honlapot üzemeltetett, azonban ennek hamar nyomára bukkantak a hatóságok, és bezárták azt. Ezt követően az elmúlt kilenc hónap során külföldi online magazinokban jelentette meg a valós társadalmi és politikai helyzetet ecsetelő cikkeit Zhang, tettéért viszont hat éves szabadságvesztéssel kell fizetnie. A 48 éves férfi korábban már volt munkatáborban, és akkor is (akárcsak most is) destruktív iratok terjesztéséért ítélték el.

Az online publicista ügyvédje értetlenül áll a bíróság döntése előtt, mondván, hogy védence egyszerűen csak élt a minden embernek kijáró szólásszabadság jogával. A bíróság részéről nem kommentálták a szigorú ítéletet, ám nyilvánvalóan ezáltal is félelmet akarnak kelteni a jobbító szándékú, a kommunista rezsimet elítélő, lázadó állampolgárokban. Mint minden hasonló eset kapcsán, az emberjogi és más civil szervezetek most is felháborodottságuknak adtak hangot.