Olcsó Dell PC Kínának

Milkovits Gábor, 2007. március 21. 21:45
A Dell egy olyan olcsó asztali PC-t tervez piacra dobni Kínában, amely a szándékok szerint árával is felveheti majd a versenyt a hazai gyártók termékeivel.
A Dell az EC280 elnevezésű, sanghaji kutatóközpontjában fejlesztett modellt 2600 jüanért (kb. 62 ezer Ft) tervezi forgalmazni a távol-keleti országban, 512 MB RAM-os Intel processzorral, 80 GB-os merevlemezes meghajtóval, illetve Windows XP Home Edition operációs rendszerrel. A kínai piacon a jelenleg kapható legolcsóbb konfiguráció 1600 jüanba (kb. 38 ezer Ft) kerül, 750 MHz-es saját fejlesztésű, 64-bites Codson IIE csippel, 40 GB-os merevlemezzel, és 256 MB RAM-mal, viszont Windows nélkül.

A világ legnépesebb országában két hazai gyártó, a Lenovo és a Founder állnak a két első, bebetonozottnak látszó helyen a PC-piacon, a harmadik Dell azonban most úgy tűnik, hogy beerősíteni készül. A rendkívüli ütemben gyarapodó, a világ második legnagyobb számítógépes felvevőpiacának számító kínai jó lehetőséget biztosíthat az Amerikában és Nyugat-Európában visszaeséssel küszködő Dell számára. Miközben ugyanis globális szinten a második helyre szorultak vissza a Hewlett-Packard mögött, Kínában 26%-os bevétel-növekedést realizáltak 2006-ban.