Hogyan ne nyírjuk ki férjünk lapostévéjét

forrás Prim Online, 2007. március 24. 08:53
Nincs annál kínosabb egy háziasszony számára, mint amikor néhány jó szándékú, de tudatlan mozdulattal sikerül tönkretennie a teremtés koronájának többnyire drága, de mindenképp kedves játékszereit. Igen könnyen előfordulhat ez a plazma, illetve LCD televíziókkal is. (Igen, ez az, aminek megvétele előtt apu fél évig katalógusokat nézegetett és egy évig spórolt.) A gyönyörű készülékek érzékeny képernyőfelülete ugyanis imádja a port, amit azonban a büszke férfiember észre sem vesz, nemhogy eltávolítana.
Ekkor jön a háziasszony, és mint azt a korábbi, hagyományos, képcsöves tévénél megszokta, egy kis ablaktisztító spray-t vagy habot fúj az új laposra, majd egy konyhai papírtörlővel átdörgöli. A kár 2 perc alatt 150 ezer és 3 millió közötti, attól függően, újonnan mennyibe kerül a tévé. Ugyanis az alkohol és ammónia tartalmú tisztítószerek többnyire oldják a képernyők „üvegét”, vagyis megjelenítő felületét, ugyanis az nem üveg, hanem egy vékony műanyag fólia. Tovább ront a helyzeten, ha a bespriccelt felületnek papírral esünk neki, mert az karcolja ezt a fajta műanyagot. Az így kezelt felületen a kép olyan lesz, mintha zsírral kentük volna be. A családi következményeket ki-ki képzeletére bízzuk.

Mindezek elkerülésére az LCD- és plazmaképernyők (tévé és számítógép is!) tisztítására mindig használjunk speciális, erre a célra fejlesztett, oldószer- és alkoholmentes tisztítószert, és a hozzá való extra puha, mikroszálas kendőt. A legegyszerűbb, biztonságos megoldás, ha a kiegészítőiről jól ismert Hama erre a célra szolgáló termékei közül választunk valamelyik bevásárlóközpontban, de természetesen a nagy készülékgyártók némelyike is forgalmaz speciális tisztítóanyagokat, és léteznek kifejezetten drága, luxuskivitelű megoldások is.