Digitális átállás: több csatorna, jobb hang- és képminőség

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 23. 08:41
A kormány elfogadta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásának stratégiáját; a digitális átállás lényege, hogy 2012-ig megszűnik a hagyományos földi sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép. Minderről Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
A szakember elmondta: a digitális átállás révén a televíziózásban javul a hang- és képminőség és bővül a csatornák száma. Mint hozzátette, lehetővé válik akár 30, illetve 2011 végétől akár 60-80 televíziós csatorna digitális földfelszíni sugárzása. (Jelenleg 3 ilyen csatorna létezik: M1, RTL Klub, TV2).

Sarkady Ildikó elmondta azt is, hogy 2012-ig megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás. A szakember ehhez kapcsolódva szólt arról, hogy a digitális televíziózáshoz vagy digitális televízióra, vagy a hagyományos tévét a digitális televíziózásra alkalmassá tevő átalakítóra van szükség. Ezek beszerzésével és árával kapcsolatosan elhangzott, hogy a digitális átállás folyamata előnyös lesz a fogyasztók szempontjából, hiszen a verseny csökkenteni fogja az árakat.

Kérdésre válaszolva Sarkady Ildikó úgy fogalmazott, indokolt esetben rászorultsági elv alapján támogatható lehet a digitális átalakítók beszerzése, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg kevés olyan háztartás lesz négy év múlva, ahol ne lenne ilyen.

Sarkady Ildikó kitért arra, hogy a digitális átállásról - ötpárti egyeztetés után - májusban törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez, 2007 szeptemberéig pedig lezajlik a digitális átállás stratégiájához szorosan kapcsolódó, a MEH által elkészítendő Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia szakmai vitája.